Cum arată o școală în 2020, în Timișoara?

Situația Liceului de Arte Plastice din Timișoara este una critică: pe timp de pandemie, elevii nu au un spațiu sigur pentru desfășurarea orelor de curs. Acest liceu este singurul de pe raza municipiului Timișoara care nu are aviz DSP. Nu există băi, apă caldă, iar de dezinfectant și materiale sanitare nici nu se mai pune problema.

Toate acestea s-au întâmplat din cauza nepăsării autorităților locale, care nu acordă fonduri pentru renovarea instituției. Direcția de Sănătate Publică Timiș a fost în inspecție în cadrul Liceului de Arte Plastice și a amendat instituția pentru condițiile mizere. Liceul nu are resurse și posibilități să remedieze problemele, iar singurul lucru care poate salva situația este intervenția de urgență a Primăriei.

Povestea elevilor de la Liceul de Arte Plastice este una cu adevărat tragică și toate punctele negative din cadrul acesteia duc spre un singur numitor comun: nepăsarea administrației publice și lipsa totală de comunicare dintre Primărie, ISJ și DSP. Prima dată, elevii au fost mutați din clădirea inițială a liceului (de lângă Primărie) pe strada Dragalina. În cadrul acestei locații, tavanul a picat, la propriu, peste elevii școlii. După acest incident, elevii au fost mutați în ce-a de-a treia locație, cea actuală (pe strada Lorena), unde nici după experiențele precedente nu au beneficiat de un spațiu sigur și bine finanțat.

Școala este la un pas de închidere, iar în această situație ce se întâmplă cu educația a peste 600 de elevi? Nepăsarea din partea Primăriei este de condamnat, după ce numeroase sesizări (în număr de 18 în decursul a 3 ani) au venit din partea conducerii școlii și din partea părinților elevilor de la Liceul de Arte Plastice. Aceștia au realizat o cerere prin care convoacă reprezentanții instituțiilor de la nivel județean și local, din partea Primăriei și a Inspectoratului Școlar Județean, pentru ca problemele liceului să fie soluționate urgent.

În luna august, reprezentanții CJE Timiș au participat la o întâlnire cu primarul în exercițiu al municipiului Timișoara, domnul Nicolae Robu. Acesta a semnat o scrisoare de angajament, în care și-a asumat în mod public câteva obiective care țin de domeniul educațional, printre care și renovarea spațiilor în paragină. În cadrul întâlnirii domnului primar cu reprezentanții elevilor, acesta ne-a asigurat că orice problemă va fi rezolvată și că nu se pune problema că nu există fonduri, în timp ce elevii și părinții din cadrul liceului antemenționat declară că răspunsul Primăriei a fost că nu există fonduri necesare.

Scrisoarea de angajament semnată de domnul Nicolae Robu: https://alegeri-locale.consiliulelevilor.ro/?l=155243

Solicităm de urgență ca instituțiile centrale să ia acțiune în cadrul acestei situații și să nu lase peste 600 de elevi fără un loc în care să învețe. Educația ar trebui să fie pe primul loc și fondurile trebuie alocate în acest sens.

Pe lângă cererea pe care i-o înaintăm domnului primar, am strâns testimoniale de la elevi, părinți și profesori de la Liceul de Arte Plastice pentru a ilustra, cu adevărat, gravitatea situației actuale:

Ca și elev reprezentant am fost foarte revoltată să văd că astfel de lucruri se întâmplă în școala mea. Liceul de Arte Plastice a fost mereu marginalizat de către conducerea actuală, în ciuda faptului că numeroase cereri și sesizări au fost înaintate către ISJ și către Primărie. În decursul a 3 ani, unitatea noastră de învățământ nu a avut aviz DSP și niciodată nu a putut fi găsită o soluție. De curând, domnul primar Nicolae Robu a declarat că informația nu a ajuns la el, dar totuși ne-a oferit o rută a unui minibus special pentru elevii Liceului de Arte, acum, când problema a luat avânt, acum, în campanie electorală. 

Domnule primar, aș dori să vă întreb: avem minibus, dar oare eu și colegii mei la ce școală o să mai mergem dacă a noastră se închide? Ne-am săturat de vorbe și discuții nepuse mai apoi în practică. Ne dorim faptele pe care le tot promiteți. Toți avem dreptul constituțional de a învăța într-un mediu propice și chiar îmi pare rău să văd cum interesele politice sunt puse mai presus. – declară Francesca Feraru, secretar executiv în cadrul CJE Timiș și președintele Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul de Arte Plastice Timișoara

Situația în care a fost dus Liceul de Arte Plastice din Timisoara de către actuala administrație, în frunte cu primarul Nicolae Robu este absolut revoltătoare. Mă simt frustrat, umilit de oameni ce sunt puși vremelnic în funcții să ajute nu să abuzeze, neglijeze. Refuzând acum doi ani (absolut cinic) să folosească dreptul de preemțiune asupra clădirii vechi a liceului, domnul Nicolae Robu a șters pe jos, practic, cu cel mai important simbol al artei experimentale din România anilor ’70 – ’80, Grupul Sigma. 

Capitală Culturala în anul 2021. Timișoara NU poate avea un astfel de demers, o astfel de abordare. Timișoara trebuie să folosească Liceul de Arte Plastice ca un vector ce să dinamizeze și să coaguleze în jurul său energii creative, culoare și speranță! – declară Horațiu Pavelescu, profesor în cadrul Liceului de Arte Plastice Timișoara


Am doi copii la Liceul de Arte, în clasa  a IX -a și a XI -a. Nici copiii, nici părinții nu am cerut lux sau lucruri complicate. Am cerut minimum de decență, siguranță, comfort, igienă. Am fost tratați de Primărie întotdeauna cu lipsă de respect, aroganță, ignor, uși trântite în nas. Suntem profund jigniți, iar copiilor le este încălcat dreptul la educație și sănătate. – declară Ramona Szucsik, părinte a doi elevi din cadrul Liceului de Arte Plastice Timișoara

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *