Demersuri

Transport gratuit pentru elevi

Problema lipsei de gratuitate a transportului pentru elevii navetiști a devenit recent activitatea principală a Consiliului Elevilor. Reprezentanții elevilor și-au asumat responsabilitatea și obligația de a depune un efort maxim pentru a respinge Ordonanța de urgență 51/2019 pe cale parlamentară. Aceasta privatiza transportul în comun, elevii nemaiavând acces în mod gratuit la mijloacele de transport care îi duceau la școală și înapoi.

Ordonanța a fost respinsă după presiunea publică manifestată printr-o serie de negocieri cu parlamentarii din teritoriu, proteste fizice și smart (virtuale) și nu numai. Legea pentru respingerea acestei ordonanțe a fost promulgată de către Președintele României, Consiliul Elevilor fiind acum cu un pas mai aproape de a obține transport gratuit pentru elevii navetiști din mediile rurale și nu numai. Dar lupta nu a luat sfârșit!

Negocierile continuă la nivel local, iar Consiliul Județean al Elevilor Timiș nu va lăsa mii de elevi fără transport gratuit, luptând în continuare prin negocieri cu factorii decidenți din teritoriu pentru a obține acest lucru.

Sunt major, scoate-mă de aici!

Prin Alineatul 15, litera k) din Statutul Elevului, elevii majori au dreptul de a părăsi incinta școlii. După ce reprezentanții substructurilor școlare din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Timiș au semnalat încălcarea acestui drept în mod regulat, am acționat.

“Sunt major, scoate-mă de aici!” este un demers care a conținut o simplă petiție: elevii majori din liceele în care acest drept le era încălcat au semnat și în final, s-au strâns 1003 semnături, adică vocea elevilor care își cereau acest drept înapoi.  În acest mod, elevii care au semnat petiția și-au exprimat dorința de a părăsi școala în orice situație, fiind responsabil de activitățile pe care le desfășoară în afara perimetrului acesteia, absența acestora de la orele de curs fiind marcată de către cadrele didactice în catalog.

Din fericire, finalul acestui demers a fost unul favorabil pentru elevi: după ce reprezentanții CJE Timiș au depus petiția la Inspectoratul Școlar Județean Timiș, o adresă a fost trimisă către toate liceele pentru a-și revizui regulamentele, astfel încât acest drept să nu mai fie încălcat.

Toolkit Anti Bullying

Un proiect despre incluziune, Toolkit Anti Bullying a fost creat cu scopul de a atrage atenția asupra fenomenului de bullying, care are  amploare în școli și este extrem de grav în întreaga țară.  Alături de cei de la Salvați Copiii România, Ză Scoolărz și Florin Alexandru, dorim să spunem stop fenomenului de bullying în județul Timiș și nu numai. 

 Bullying-ul se manifestă prin violență verbală sau fizică în mod repetat asupra unei victime. Pentru a ajuta elevii, Consiliul Județean al Elevilor Timiș a decis să lanseze acest ghid, care conține date și statistici.

De asemenea, peste 100 de elevi au completat un chestionar anonim în care și-au povestit experiența de martori, victime sau chiar agresori în cadrul acestui fenomen. Poveștile lor sunt incluse în toolkit, pentru ca oricine să se identifice cu ceilalți și să realizeze că nu este singur, punând la dispoziția elevilor și o privire de ansamblu asupra motivelor agresorilor. 

Noi, participanți activi în mediul școlar românesc, trebuie să ne autoeducăm, să învățăm unii de la ceilalți ce înseamnă de fapt o atmosferă incluzivă, lipsită de violență și discriminare. Educația înseamnă, de fapt, înțelegere, toleranță și respect. Curajul elevilor care ne-au răspuns la întrebări și și-au împărtășit experiențele cu noi, fără de care acest toolkit nu ar fi fost la fel de autentic și sincer, ne determină să credem că și țara noastră poate spera la scăderea numărului de acte de violență în școli și la o școală românească în care elevii să nu se teme să fie ei înșiși.

Acest demers a ajuns și la nivel național, prin Toolkit Anti Bullying Tour, care urmează să se desfășoare în mai multe orașe din România și care, momentan, se află în mediul online prin webinarii în parteneriat cu alte consilii județene ale elevilor din țară.

Training-ul ambasadorilor incluziunii din Timiș

Diversitatea este, probabil, noțiunea care definește cel mai bine și în totalitate lumea și societatea în care trăim. Suntem liberi să gândim, să ne exprimăm, să creăm, să fim noi înșine și să le arătăm și celorlalți micul nostru univers la care lucrăm în fiecare zi. Unicitatea fiecăruia dintre noi nu este, însă, mereu acceptată de către colegii de școală.

Tocmai de aceea, Consiliul Județean al Elevilor Timiș a organizat pe 6 martie 2020 un training special, de la elevi și pentru elevi. Am adunat din mai multe licee ale județului elevi minunați, pe care i-am învățat ce înseamnă cu adevărat un mediu incluziv și cum să implementeze această valoare la ei în școală.

 Educația incluzivă este un proces permanent de îmbunătățire a instituției de învățământ, susținând participarea la procesul educațional a tuturor persoanelor din comunitatea școlară. Atât elevii, cât și profesorii trebuie să coopereze pentru a crea un mediu școlar lipsit de acte discriminatorii, în care educația primează, nu diferențele.

 Lipsa incluziunii sociale reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitățile școlare din România, fie că este vorba despre elevi aflați în medii defavorizate, profesori a căror ore de curs nu decurg așa cum ar trebui sau copii care sunt marginalizați din punct de vedere social.

 Training-ul pentru ambasadorii incluziunii nu a fost doar un eveniment de educație nonformală, ci și o oportunitate de a descoperi de ce școlile noastre nu sunt așa cum ne-am dori noi să fie și cum le putem schimba.

Seminarul CȘE-urilor

 În luna ianuarie, dezvoltarea substructurilor de reprezentare a fost dusă la un alt nivel de către Consiliul Județean al Elevilor Timiș prin Seminarul CȘE-urilor. I-am adus împreună pe toți reprezentanții consiliilor școlare ale elevilor din județul nostru pentru a-i învăța cum să își creeze un sistem eficient de lucru în cadrul consiliului școlar al elevilor din care face parte.

Am vorbit, ne-am împrietenit și am lucrat împreună o zi întreagă pentru o mișcare de reprezentare a elevilor cât mai puternică în liceele din Timișoara și din județ. Președinții CȘE-urilor, alături de alți reprezentanți ai consiliilor școlare ale elevilor, s-au întâlnit în cadrul atelierelor pregătite și susținute chiar de echipa CJE Timiș, acestea fiind adaptate cerințelor reprezentanților substructurilor școlare. 

Rolul unui CȘE este extrem de important într-un institut de învățământ, luptând pentru respectarea drepturilor elevilor, construirea unui mediu educațional incluziv și organizând evenimente de educație informală. Pentru ca participanții să înțeleagă și să gestioneze toate aceste aspecte cât mai bine, atelierele au fost structurate astfel încât să creăm o atmosferă cât mai friendly.

Alexandra și Alex le-au prezentat tehnici de PR, de la redacție pânâ la componentele grafice ale unei postări de pe social media. De metodologia secretariatului intern s-a ocupat Francesca, iar Călin le-a povestit reprezentanților despre legislație și U-Report, cel mai cunoscut mecanism de consultarea al elevilor, pe care aceștia să îl utilizeze pentru a afla nevoile colegilor lor.

Adunări generale

Probabil ai tot văzut postări pe paginile noastre de social media legate de „Adunările generale”. Tot la fel de probabil, te-ai întrebat ce sunt ele? În fiecare lună, membrii Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Timiș se întâlnesc cu președinții consiliilor școlare ale elevilor din liceele și colegiile județului pentru a discuta despre situația elevilor pe care îi reprezentăm.  

În cadrul Adunărilor generale, elevii reprezentanți decid prin vot anumite reglementări sau propuneri ale Biroului executiv, precum instaurarea unor noi elevi în cadrul unor funcții sau exercitarea unor demersuri cu scop informativ sau de promovare a mișcării. Toate evenimentele, atelierele și proiectele organizate de CJE Timiș le sunt prezentate membrilor din CȘE-uri pentru a invita cât mai mulți elevi din județ să participe în cadrul acestora.

Aceleași lucruri se întâmplă și la nivel național, echipa Consiliului Național al Elevilor întâlnindu-se de mai multe ori pe an cu președinții consiliilor județene ale elevilor în diferite orașe din România. Fiecare județ este monitorizat cu atenție de către echipa CNE din punctul de vedere al activității de PR, al actelor oficiale sau al evenimentelor organizate.

La plimbare prin Statutul Elevului

Statutul Elevului face parte din legislația națională care prevede drepturile și obligațiile beneficiarilor direcți ai educației. Acesta conține toate drepturile și obligațiile de care orice elev trebuie să fie informat. Fie că se confruntă cu fenomene de bullying sau în școala lor au loc evenimente ce nu se află în conformitate cu standardele unui mediu propice educației, Ghidul Ilustrat al Elevului prezintă modurile în care elevii le pot combate și își pot face vocea auzită.

Cu toate acestea, nu mulți știu despre el sau ce conține. Așadar, Consiliul Județean al Elevilor Timiș a pornit promovarea fizică, interactivă a acestuia. CJE Timiș vizitează pe rând școlile din județ și prezintă pe înțelesul tuturor termenii juridici ai statutului. La plimbare prin Statutul Elevului este despre elevi, de la elevi și pentru elevi.

Grow up with CJE Timiș

Grow up with CJE Timiș este una din cele mai recente activități ale Consiliului Județean al Elevilor Timiș. Membri ai acestuia vizitează școli gimnaziale și îi învață pe copii despre mișcarea de reprezentare. Prin jocuri și activități interactive, creștem următoare generație de elevi reprezentanți: valorificăm importanța susținerii propriei opinii, importanța implicării în societate și importanța fiecăruia, căci oricine poate face o schimbare. 

Prin acest eveniment, CJE Timiș ajută la formarea viitorilor reprezentanți ai elevilor în cel mai bun mod.

Gala Eroilor în Educație

Consiliul Județean al Elevilor Timiș a fost gazda primului eveniment de acest tip din județ, prin care meritele actorilor din educație au fost premiate. Gala Eroilor în Educație, proiect organizat în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Timiș a început în mai 2019 și a prezentat oportunitatea perfectă pentru actorii de pe scena educației de a fi premiați pentru meritele lor în domeniu.

Au fost nominalizați profesori, elevi, licee și consilii școlare ale elevilor care au contribuit în mod constant la dezvoltarea sistemului educațional românesc. FIecare dintre noi este mândru de o anumită persoană pentru realizările acesteia, fie că este vorba de colegi de clasă, de școală sau de profesorul nostru preferat. Prin acest eveniment, CJE Timiș i-a susținut și le-a mulțumit în numele tău, cel care i-a votat și i-a nominalizat. 

Acest proiect va avea o a doua ediție în anul 2020, așa că stai cu ochii pe paginile de social media ale CJE Timiș pentru mai multe detalii!

Am găzduit evenimentele

Youth Goals Summer Camp

Tot pe harta incluziunii se regăsește și Youth Goals Summer Camp, ce a avut loc în luna august a anului 2019. Această tabără a fost destinată minorităților etnice din România și nu numai. Participanții au avut șansa să cunoască alte persoane cu aceleași pasiuni de peste tot din țară. Într-un mediu multicultural, s-au învățat lecții importante, dar mai ales empatia și importanța incluziunii.

Alături de traineri din diferite orașe, participanții au realizat planuri de proiect, au ajuns să se autocunoască mai bine și au petrecut câteva zile de vară împreună, învățând cu și despre oameni, în frumosul oraș Timișoara.

Consiliul Județean al Elevilor Timiș e mândru să anunțe că a fost implicat activ în organizarea taberelor de vară pentru tineret, primind ajutorul necesar de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) pentru a dezvolta obiectivul european de tineret cu numărul 3, anume o societate incluzivă.

Școala de comunicare CNE

În perioada 6-9 februarie, elevi din toată țara pasionați de PR s-au aflat la Timișoara pentru evenimentul intitulat „How to PR” – Școala de Comunicare a Consiliului Național al Elevilor, o sesiune națională de formare a elevilor reprezentanți în domeniul relațiilor externe.

Peste 70 de participanți din toată țara, dornici să afle mai multe despre acest domeniu, au învățat cum pot folosi platformele de social media pentru a propaga imaginea și vocea colegilor lor, ce presupune interacțiunea cu presa, care sunt pașii ce trebuie urmăriți în organizarea unei campanii în mediul online și ce anume îi poate aduce mai aproape de elevii pe care îi reprezintă.

Biroul de Presă al Consiliului Național al Elevilor a participat la ateliere diferite prin care să-i învețe pe elevi cum să dezvolte o platformă online cât mai prietenoasă, dar de impact pentru consiliile județene ale elevilor din care fac parte. 

Alături de partenerii noștri de la FITT și zecile de voluntari, m reușit să organizăm evenimentul cu succes și să-i găzduim pe elevi cu cea mai mare căldură.